OVER JAN EN ALLEMAN

Het koor is waarschijnlijk om en nabij 1974 ontstaan vanuit de Algemene Nederlandse Jeugd Verbond, een groep gelieerd aan de CPN. Het koor heeft zich ontwikkeld als ‘strijdkoor’ dat nu al zo'n 45 jaar in Den Haag zingt voor een beter milieu, vrede, emancipatie, rechten van vluchtelingen  en voor een beetje betere wereld.


De absolute hoogtijdagen heeft het koor beleefd rondom de acties tegen de kruisraketten. Daarbij waren de grote demonstraties met honderdduizenden demonstranten in Amsterdam (1981) en Den Haag (1983) schitterende apotheosen van maandenlang intensief (o.a. zingend) actievoeren.

Een eervolle vermelding kan niet achterwege blijven voor alle acties tegen de apartheid in Zuid-Afrika.


Jan en Alleman heeft nu ongeveer 25 leden - 10 mannen en 15 vrouwen - verdeeld over sopraan, alt, tenor en bas. De sfeer is informeel en maatschappelijk betrokken. We treden op als we gevraagd worden bij manifestaties zoals een vredesloop of milieudemonstratie voor de Tweede kamer. Ook organiseren we regelmatig eigen optredens.

REPERTOIRE

Het repertoire is deels Nederlandstalig, deels internationaal - Zuid-Afrikaanse, Spaanstalig, Italiaans, Jiddisch, Frans, zelfs Japans - deels zelf geschreven en bewerkt, soms erg serieus soms met een ironische inslag. Hoewel het nu dus al zo’n 30  jaar geleden is, weet het Zuid-Afrikaanse repertoire bij het koor nog steeds het onderste uit de kan, qua enthousiasme, te halen.


MEER LEZEN OF HOREN

Bestel dan het herdenkboek “Wim! Voorwaarts en niet vergeten” 

Of bestel de CD “Het gaat de wereld rond” 

door een mail te sturen aan bestellen@koorjanenalleman.nl

DIRIGENTEN


Cvetanka Sozovska

Cvetanka is vanaf mei 2021 weer onze koorleider. Zij leidde het koor ook al van 2003 tot 2012. Haar enthousiaste en muzikale persoonlijkheid en haar ervaring met ons koor maakte haar voor ons weer de ideale koorleider. Deze Macedonische conservatorium geschoolde musicus heeft het koor voorheen ook een aantal Macedonische liederen geleerd met als resultaat een geweldige CD em een koorreis naar Macedonië.


Pim Brackenhoff

Pim is onze koorleider van 2012 tot april 2020. Onder leiding van Pim is een groot aantal nieuwe liederen geïntroduceerd, voor een groot deel met composities of arrangementen van zijn hand. Dankzij zijn inzet is het gebruik van bladmuziek door de koorleden veel beter geworden.Henk Anijs

Henk heeft het koor geleid in de jaren na het overlijden van Wim van de Meeberg en heeft daarmee zijn erfenis in stand gehouden. Henk was al in de periode van Wim vaste invaller. En al die jaren is hij een vertrouwd gezicht gebleven, regelmatig begeleider op de piano en inval-dirigent.Wim van de Meeberg

Wim is de man die het koor heeft opgericht en de eerste 25 jaar heeft geleid tot 2000. Hij begeleide het koor op de piano en met de accordeon, en hij schreef veel muziek en teksten; hij heeft daarmee zijn nog altijd onuitwisbare stempel op zijn zangkoor Jan en Alleman heeft gezet.