Geschiedenis

Het koor is waarschijnlijk om en nabij 1974 ontstaan vanuit de Algemene Nederlandse Jeugd Vereniging, een groep gelieerd aan de CPN. “We wilden wat meer aan cultuur doen”, aldus Arno, de zoon van Wim van de Meeberg. Wim is de man die de eerste 25 jaar het koor gedirigeerd heeft, op de piano begeleidde, muziek en teksten schreef en daarmee zijn nog altijd onuitwisbare stempel op zijn zangkoor Jan en Alleman heeft gezet.

Kruisraketten
De absolute hoogtijdagen heeft het koor, ten eerste, beleefd rondom alle acties tegen de kruisraketten. Daarbij waren de grote demonstraties met honderdduizenden demonstranten in Amsterdam (1981) en Den Haag (1983) schitterende apotheosen van maandenlang intensief (o.a. zingend) actievoeren.

Apartheid
Een eervolle vermelding, ten tweede, kan niet achterwege blijven voor alle jarenlange acties tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Een prachtiger combinatie van schitterende vitale, harmonieuze muziek en politieke correctheid is eigenlijk niet denkbaar. En als dat dan ook nog eindigt in de hartverscheurende vrijlating van Nelson Mandela in 1990, dan mag de herinnering daaraan ons nog tot in lengte van jaren met trots en ontroering blijven vervullen. En hoewel het nu dus al meer dan 15 jaar geleden is, weet het Zuid-Afrikaanse repertoire bij het koor nog steeds het onderste uit de kan, qua enthousiasme, te halen.

En verder
Hoe vat je in hemelsnaam dertig jaar Jan en Alleman samen? Dertig jaar. Dat wil zeggen 1600 repetities, naar schatting 650 optredens en vier dirigenten: Wim van de Meeberg, Henk Anijs, Cvetanka Sozovska en sinds maart 2012 Pim Brackenhoff. En ook: zo'n tien buitensporig leuke en hilarische koorweekenden en misschien wel 250 strijdliederen, waarvan er toch heel veel heel erg fantastisch, ontroerend strijdbaar, dan wel innemend wonderschoon waren. Maar daarmee is de opsomming nog verre van compleet: honderden demonstraties, acties, manifestaties, betogingen en wat dies meer zij. Diverse romances, vele langdurige vriendschappen, hartverwarmende solidariteit en genoeglijke gezamenlijke vakanties. En dan zijn er nog de muziekcassettes, diverse cd's en vele videoregistraties, een gedenkwaardige zijsprong naar het Wereldkoor, een prachtig gedenkboek voor Wim en inmiddels toch wel veel, heel veel fraaie herinneringen. En daartoe rekenen we inmiddels ook onze memorabele reis naar Macedonië. Dat er nog maar veel en lang geschiedenis aan toegevoegd moge worden.

Meer lezen? Bestel dan het herdenkboek “Wim! Voorwaarts en niet vergeten”  

 

 

 

 

 

 

 

 

Kom eens kijken op maandagavond!!!